Wat voor effect heeft afval op het milieu?

Het zal niemand verbazen dat afval een negatief effect heeft op het milieu. Maar hoe groot dat effect precies is, is voor vele onbekend. Dagelijks komen er beelden voorbij van bezaaide stranden met aangespoeld plastic, rivieren die dichtgeslibd zijn vanwege al het afval dat er drijft en verstrikte dieren die vast zitten tussen voedsel en plastic. In dit artikel worden diverse gevolgen van zwerfafval in het milieu beschreven, wordt de afval situatie in Nederland geschetst en passeren verschillende oplossingen de revue.

Is er een afvalprobleem in Nederland?

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek produceren Nederlanders jaarlijks 494 kilo aan afval per persoon. In 2018 was dat een totaal van 8,5 miljard kilogram aan huishoudelijk afval. Een ongelofelijk groot getal en het is eigenlijk niet te bevatten hoeveel dit is. Omgerekend is 8,5 miljard kilogram hetzelfde als 2250 Jumbo Jets, de grootste passagiersvliegtuigen ter wereld en dit schets wel een beeld van hoe groot het afvalprobleem in Nederland is.

Ongeveer 60% hiervan is gescheiden ingezameld afval en dit kan gelukkig op een gepaste manier gerecycled worden. Dit bespaart nieuwe grondstoffen en een berg energie, waardoor afval zelf een waardevolle grondstof wordt. Nederland is dus al behoorlijk goed in het scheiden van afval, maar het kan nog stukken beter. 40% van het afval wordt niet gescheiden ingeleverd en dit is erg slecht voor het milieu.

Het is moeilijk om afval te scheiden als het op een grote hoop ligt en vaak wordt dit in grote partijen verbrand met veel CO2 uitstoot tot gevolg. Volgens berekeningen van Milieu Centraal kunnen we in Nederland tot wel 80% van ons afval scheiden en dit laat zien dat er ook voor ons zeker ruimte voor verbetering is.

Wat zijn de gevolgen van zwerfafval op ons milieu?

Zwerfafval is bijzonder slecht voor mens, dier en milieu. Zwerfafval heeft als kenmerk dat het niet uit zichzelf afbreekt en hierdoor tientallen jaren in het milieu aanwezig blijft. Vogels, vissen en andere dieren zien vaak het afval aan als voedsel en dit heeft allerlei gevaarlijke gevolgen van dien. Vooral plastic heeft een groot schadelijk effect doordat plastic verbrokkelt in kleine deeltjes, ook wel microplastic genoemd. Het microplastic beland in onze rivieren en zeeën en wordt gegeten door vissen, schelpdieren en andere creaties waardoor het uiteindelijk via de voedselketen weer ons op bord belandt.

Wereldwijd gaan er jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens 1 miljoen zeevogels dood door het afval wat in de zeeën en oceanen is beland. Ruim 8 miljoen ton verdwijnt per jaar in het water en staat inmiddels bekend als de ‘plastic soep’. Een immens gebied met ronddrijvend afval.

Ook op land heeft zwerfafval grote gevolgen voor de natuur. Herten, egels en zelfs poezen kunnen stikken in de plastic stukken die ze binnen krijgen. Hoog tijd om met oplossingen te komen en dit probleem voor eens en altijd te verbannen. Zoals hierboven omschreven zijn de gevolgen van zwerfafval op het milieu dus groot.

De oplossingen voor (zwerf)afval in het milieu

Nederland heeft op het gebied van zwerfafval enorme ambities en zet zich graag in om het zwerfafval drastisch terug te dringen binnen een paar jaar tijd. Een voorbeeld is de aangenomen motie van ‘Plastic Soup Surfer’ waarin het doel wordt gesteld om plastic flesjes in zwerfafval met minimaal 90% te verminderen.

Zo is ook Mr. Fill een nieuw duurzaam product die een oplossing kan bieden voor het afvalprobleem in Nederland. Hiermee kan in de openbare ruimte op een makkelijke manier afval worden ingezameld en komt dit niet in ons milieu terecht. De zelfpersende afvalbakken van Mr. Fill zijn bedacht, ontworpen en ontwikkeld in Nederland om het zwerfafval op straat en in de natuur flink terug te dringen. Zo kan je ook als gemeente zwerfafval tegengaan.

Laat een reactie achter